Sahateollisuuden kilpailukyky ja kannattavuus riippuvat pitkälti tuotantoprosessin tehokkuudesta ja raaka-aineen optimaalisesta käytöstä. Yksi merkittävä, mutta usein aliarvioitu tekijä on tukin pyöritystarkkuus. Pyörityksen keskihajonta voi sahoilla olla edelleen jopa yli 20 astetta, vaikka ajantasaisilla laitteilla se on mahdollista tiputtaa jopa 3:een asteeseen.
Tutkimuksen mukaan (SP Technical ResearchInstitute of Sweden) tarkalla tukin pyörityksellä on todella merkittävä taloudellinen vaikutus. Parhaimman ja huonoimman pyörityksen saantoero voi olla jopa 5-6 %.
Liskerillä alettiin vuonna 2008 pohtia, kuinka pyörityksen tarkemmalla ohjauksella voitaisiin minimoida pyöritysvirheet ja pienentää keskihajontaa merkittävästi. Yhteistyössä tekstuurianalyysiin erikoistuneen tekniikan tohtori Topi Mäenpään kanssa pohdittiin, olisiko mahdollista seurata tukin pyörimistä reaaliajassa pelkän pinnan perusteella –täysin ilman erillisiä merkintöjä. Tämä johti vuonna 2010 Profi-TC:n kehityksen käynnistymiseen.
Lisker Oy:n toinen perustaja ja toimitusjohtaja Kaarlo Kerkkänen kertoo, että juuri tekstuurianalyysin hyödyntäminen on ollut Profi-TC:n huippuluokan suorituskyvyn ja menestyksen perusta.
“Tekoäly on nykyisin keskeinen osa monia teknologioita, ja myös tekstuurianalyysikirjastossa hyödynnetään kehittyneitä itse organisoituvia SOM-karttoja (Self-Organizing Maps), jotka Teuvo Kohonen kehitti jo vuonna 1982. Kohosen itse organisoituvat kartat ovat yksi neuroverkkomallien perusmenetelmistä, ja niiden avulla voidaan luokitella ja visualisoida suuria tietomääriä tehokkaasti. Tämä tekee niistä erityisen hyödyllisiä myös sahausprosessin optimoinnissa.
Perinteisesti tukkien pyöritystä on säädetty manuaalisesti tai yksinkertaisilla järjestelmillä, jotka eivät pystyneet seuraamaan tukin liikettä reaaliajassa. Liskerin modernit optiset mittausjärjestelmät, kuten Profi-TC, hyödyntävät konenäköä ja tekstuurianalyysiä tukin pinnan havainnointiin. Automatiikka eliminoi kaikki systemaattiset pyöritysvirheet ja parantaa tarkkuutta.
Profi-TC:n erityisominaisuutena on, että se seuraa pyöritystä ilman merkintöjä, lasereita tai muita erillisiä teknisiä ratkaisuja. Tämä vähentää liikkuvien osien määrää ja minimoi huollon tarpeen, mikä tekee järjestelmästä erittäin luotettavan ja pitkäikäisen osan sahalinjasta. Profi-TC voidaan asentaa jo olemassa olevaan sahalinjaan, ja sille löytyy yleensä aina sopiva tila.
Uusimmilla Liskerin järjestelmillä pyöritystarkkuuden keskivirhe on nolla, ja keskihajonta on saatu alle 5 asteeseen, parhaimmillaan jopa 3 asteeseen. Näin sahoilla voidaan varmistaa, että jokainen tukki sahataan optimaalisessa asennossa.
Sahateollisuus siirtyy koko ajan kohti entistä älykkäämpiä, reaaliaikaisia ratkaisuja, jotka tekevät tuotantoprosessista tehokkaamman ja kannattavamman.
Tarkka pyöritys tuo suoria taloudellisia hyötyjä. Kerkkäsen mukaan sahalinjoilla, joissa pyöritysoptimoitu teknologia on otettu käyttöön, on havaittu jopa 3 % saantoparannus. Tämä tarkoittaa suurilla sahoilla vain muutaman kuukauden takaisinmaksuaikaa suhteessa investointiin.
Jos tämä parannus skaalataan koko teollisuuden tasolle, tulokset ovat vaikuttavia:
● 10 miljoonaa m³ tukkeja ohjataan Profi-TC-järjestelmällä vuosittain.
● 25 toimitettua Profi-TC-järjestelmää tuottaa 1,5 % saantoparannuksella 75 000 m³ enemmän sahatavaraa.
● Tämä vastaa yli 16 miljoonan euron lisäarvoa vuodessa.